Depresia în cazul persoanelor cu Scleroză Multiplă

 1. Ce este Scleroza Multiplă?

Scleroza multiplă (SM) este cea mai frecventă afecţiune neurologică a adultului tânăr care determină invalidităţi majore, cel puţin în ţările Europei şi Americii de Nord. În România se estimează că această boală are o prevalenţă de cca. 35-40 la 100.000 locuitori, aşa cum rezultă dintr-o serie de evaluări epidemiologice efectuate în anii ’80, a căror analiză sistematică a fost realizată ultima dată în urmă cu peste 10 ani de către Prof. Dr. I. Stamatoiu şi colab.

Scleroza multiplă este o afecțiune care debutează la adultul tânăr (20- 40 ani), si este de 2-3 ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi. Ca dispunere geografică predomină în regiunile nordice, prevalenţa mergând de la 1 la 100.000 locuitori în zonele ecuatoriale la 80 la 100.000 locuitori în nordul Europei şi Americii de Nord. ( www.centrulsmile.ro )

 1. Interacțiunea mea cu persoanele cu SM 

În anul 2014 am interacționat pentru prima dată cu persoanele diagnosticate cu Scleroză Multiplă, oferindu-mi serviciile de psihoterapie la nivel de voluntariat. Timp de un an de zile am interacţionat constant cu persoanele diagnosticate cu SM din judeţul Cluj, participând activ la grupul de suport din cadrul proiectului Centrul SMile. Astfel am avut ocazia să descopăr nevoile şi dificultăţile cu care se confruntă persoanele cu SM.

În această vara lui 2016 am parcurs 3235 de km cu bicicleta, timp de 2 luni de zile cu scopul de a interacționa cu cât mai multe persoane diagnosticate cu scleroză multiplă din România. Am reușit în aceste 2 luni să desfășor grupuri focus și întâlniri individuale pentru un număr de peste 60 de persoane cu SM din țară.

Câteva dintre nevoile persoanelor cu SM se regăsesc aici:

 • suport emoțional
 • informare şi consiliere privind diagnosticul de Scleroză Multiplă
 • informare şi consiliere privind dosarul cu toate documentele necesare pentru a intra în programul de tratament oferit de CNAS
 • sprijin pentru îngrijitori şi aparţinători
 • centre de zi/rezidențiale adresate pacienților diagnositcați cu SM (sunt doar două centre de zi în România la un număr de 10.000 de persoane diagnosticate cu SM/)
 • gurupri de suport
 • psihoterapie (individuală, de grup, de familie și cuplu)
 • terapie ocupațională
 • transport adaptat de la domiciliu la centrul de zi
 • asistenţă socială și activități de stimulare a abilităţilor şi cognitive, psihomotorii, afectiv-relaţionale şi social adaptative
 • psihoeducație pentru membri familiei unde se află o persoană diagnosticată cu SM
 • kinetoterapie
 • hrană
 • nevoia de apartenenţă la grup
 • acceptarea din partea societății privind persoanele cu dizabilități
 • implicarea Consiliului Județean/Primăriilor/Guvernul României în construirea unor centre speciale pentru persoanele cu afecțuni neurodegenerative (Scleroză multiplă, Parkinson, Alhzheimer)

În cadrul acestui articol mă voi focaliza mai mult pe primul element dintre cele descrise mai sus și anume suportul emoțional, care este un factor favorabil în scăderea gradului de depresie. În momentul în care o persoană din cadrul unei familii fie ea de origine (familia în care ne-am născut) sau nucleu (cea pe care o formăm după căsătorie) se confruntă cu o problemă, întreaga dinamică a familiei/cuplului ajunge să fie afectată, să sufere modificări, nu tocmai pozitive. Apar de cele mai multe ori conflicte, neânțelegeri, dificultăți de comunicare, anxietate, lipsa empatiei, separări/divorț, depresie, iar în ultimă instanță ideații suicidare.

Ar fi de un real folos pentru individ, ca familia să fie mult mai implicată în procesul de recuperare al persoanei care se confruntă cu o anumită afecțiune (depresie, scleroză multiplă, probleme de comportament, alcool etc.).

Depresia este o tulburare care poate să apară de cele mai multe ori în momentul în care o persoană află despre faptul că are Scleroză Multiplă, astfel apar o mulțime de întrebări (Cum?, De ce? De ce mie? Sunteți sigur că am așa ceva? Oare nu ar trebui să mai consult și un alt medic/neurolog?), o perioadă de negare a diagnosticului, căutări îndelungi despre simptomele SM, căutări de apartenență la un grup, un proces continuu de strigăt după ajutor.

Depresia poate fi prevenită datorită suportului emoțional pe care familia îl oferă pacientului, deoarece există o etapă de acceptare a diagnosticului, o etapă de așteptare ca pacientul cu SM să fie acceptat în programul de tratament oferit de CNAS. De precizat este faptul că, acest program nu tratează scleroza multiplă, ci mai degrabă prelungește viața pacientului, reduce gradul de apariție a puseelor. 

 1. Depresia- generalități

Conform Institutului Național de Sănătate Mintală (Nathional Institute ofe Mental Health), 1 din 10 americani se confruntă cu tulburările depresive. În România, la fel ca în SUA, unul din 10 români suferă de depresie într-un an de zile, ceea ce înseamnă aproximativ două milioane de oameni. Studiile arată că pe parcursul întregii vieți, aproximativ una din 5 femei și unul din 5 bărbați ajung să aibă un episod depresiv (Understanding and treating in Multiple Sclerosis, 2007).

Atât la nivel național cât și internațional, depresia este văzută și înțeleasă greșit, ca fiind o etichetare, o stigmatizare, provocând un sentiment de rușine și jenă în rândul celor care au depresie. Multe personae care se confruntă cu depresie, o pot descrie ca pe o gaură neagră a disperării, făcându-i să își piardă încrederea în ei, oprindu-le orice sentiment de speranță sau chiar posibilitatea de a-și vedea un viitor fericit.

Practic, depresia menține persoana într-un mod continuu de descurajare. Mulți dintre cei care se confruntă cu simptomele depresiei, vor găsi modalități de a scăpa de această realitate luând diferite medicamente fără a consulta un medic psihiatru, consumă alcool, droguri sau chiar mâncare în exces. Alte personae pot recurge la ore interminabile de somn, ajungând să se priveze de viața socială, iar alte personae recurg la suicind.

În fiecare an, aproximativ 500.000 de americani sunt tratați pentru tentativă de suicid; în fiecare zi 85 de persoane mor din cauza acestor încercări. Conform ultimelor studii privind mortalitatea la nivel național nu suntem departe nici noi de ceea ce se întâmplă în SUA.

Din fericire, depresia se poate trata! Este foarte important ca și persoanele cu SM și familiile acestora să primească informații cu privire la simptomele depresiei pentru a le recunoaște și a încuraja începerea tratamentului. În ce constă tratamentul? Psihoterapie, tratament medicamentos (depinde de cât este de avansată depresia), suport emoțional oferit din partea familiei și a prietenilor, ca mai apoi să poată redescoperii plăcerile vieții. 

Pentru persoanele cu SM, depresia poate fi, un semnal silențios al agravării bolii, un efect secundar al medicamentelor (cum ar fi o infecție la nivelul vezicii urinare), care este prezent, dar nerecunoscut (incontinența urinară). În plus, sinuciderea este un risc serios pentru pacientii cu SM extrem de deprimant. Toate acestea pot fi indicatori de avertizare care pot arăta un diagnostic, și toți cei care petrec timp cu un individ aflat într-un astfel de risc ar trebui să fie conștienți de aceste indicații, uneori chiar foarte subtile.

Dacă se profită de tratamentele medicale disponibile oferite de către CNAS și se acordă atenție rolului important al consilierii psihologice, pacienții cu SM se pot bucura de un succes formidabil privind creșterea calității vieții.

Ne simțim triști când suferim o pierdere sau tragedie, iar acest sentiment este, de obicei, o reacție adecvată la situația care a avut loc. Senzație de tristețe este o abilitate de descărcare naturală, care este necesară pentru a ne maturiza, pentru a accepta că nu tot ce se întâmplă în jurul nostru ține doar de noi. Atunci cand tristețea se manifestă fizic putem simți tensiune în piept, sau trăim acel sentiment de mă doare inima. Putem, de asemenea, experimenta o dorință copleșitoare de a plânge, iar unele persoane simt o nevoie acută de a vorbi cu alții despre tristețea lor (dorința de a ventila). După ce aceste dureri, pierderi sunt exprimate, emoțiile încep să scadă, iar sentimentul de ușurare își face apariția. Spre deosebire de depresie, tristeșea trece de obicei în decurs de câteva zile, iar oamenii încep să îmbrățișeze viața din nou, se bucură de activitățile zilnice.

 1. Simptome ale depresiei

Depresia poate apărea "din senin" și poate dura mult mai mult. De-a lungul anilor au fost identificate diferite tipuri de depresie clinică. Prima, despre care s-a vorbit în mod obișnuit, este "tulburarea depresivă majoră" (de asemenea, cunoscut sub numele de "depresie majoră"). Conform Manualului de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale (DSM-IV TR), medicii și psihiatrii îndeosebi vor căuta criterii specifice atunci când vor diagnostica o persoană ca având un episod depresiv major.

 Aceste criterii indică ca cinci sau mai multe din următoarele simptome să fie prezente cel puțin o perioadă de două săptămâni (aceste simptome sunt, în general, raportate de către oricare pacient sau un membru al familiei care observă pacientul):

 1. dispoziție depresivă cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi (mă simt trist, inutil)
 2. pierderea interesului sau a plăcerii pe toate sau aproape toate activitățile, cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi
 3. modificări semnificative privind greutatea (fără a ține dietă), creștere sau scădere a apetitului
 4. insomnie sau somnolență excesivă
 5. agitație sau lentoare psihomotorie
 6. lipsă de energie și oboseală
 7. sentiment de inutilitate, stimă de sine scăzută, sentiment de vinovăție excesiv
 8. dificultăți de concentrare sau indecizii
 9. gânduri recurente de moarte, ideație suicidară

Pe lângă toate acestea pot apărea simptome adiacente, însă acestea de cele mai multe ori nu sunt luate în considerare în momentul în care se pune un diagnostic, iar acestea pot fi: un interes redus de igienă personală, plângeri de dureri, sensibilități crescute la zgomot, crize de plâns.

 1. Recomandări

Ca și o concluzie a ceea ce am specificat în cadrul acestui articol, recomand să consultaţi un psihoterapeut dacă identificați cel puțin cinci dintre simptome mai sus descrise privind depresia. Dacă cunoașteți pe cineva care se confruntă cu episoade depresive, dacă sunteți diagnosticat cu SM și vă este dificil să acceptați diagnosticul de scleroză multiplă. De altfel, dacă cunoașteți pe cineva care este recent diagnosticat cu SM, puteți să-i oferiți suportul emoțional de care are nevoie pentru a depăși situația de criză în care se află sau chiar să-i recomandați un psihoterapeut.

 

Bibliografie:

 1. Episodul depresiv major: (2000)“Manual de Diagnostic și statistică a tulburărilor mentale DSM IV , p.349
 2. A. Shadday (2007) Understunding and treating – Depresion in Multiple Sclerosis,  Multiple Sclerosis Association of America
 3. http://www.centrulsmile.ro/despre_sm/  
 4. http://www.cnas.ro/page/program-national-de-tratament-al-bolilor-neurologice.html
 5. http://sclerozamultipla.ro/despre-SM/tratamente-si-terapii/psihoterapie-1/depresia-in-sm
 6. https://www.scribd.com/doc/60101377/Scleroza-Multipla

 

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: common/right_section.php

Line Number: 23

Backtrace:

File: /home/foxthera/public_html/application/views/front/common/right_section.php
Line: 23
Function: _error_handler

File: /home/foxthera/public_html/application/views/front/page/page.php
Line: 23
Function: view

File: /home/foxthera/public_html/application/controllers/Front.php
Line: 33
Function: view

File: /home/foxthera/public_html/index.php
Line: 321
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: common/right_section.php

Line Number: 26

Backtrace:

File: /home/foxthera/public_html/application/views/front/common/right_section.php
Line: 26
Function: _error_handler

File: /home/foxthera/public_html/application/views/front/page/page.php
Line: 23
Function: view

File: /home/foxthera/public_html/application/controllers/Front.php
Line: 33
Function: view

File: /home/foxthera/public_html/index.php
Line: 321
Function: require_once

Contact

"Nu lucrurile se schimbă. Noi ne schimbăm" Henry David Thoreau

Inscriete aici!
Copyright © 2024 FoxTherapy , toate drepturile rezervate
facebook-foxtherapy linkedin-foxtherapy